Utredningens förslag
Utredningen föreslår att det nya konsumentkreditdirektivets¹ artiklar av främst civil- och marknadsrättslig karaktär genomförs genom bestämmelser som förs in i en ny konsumentkreditlag. Den nya konsumentkreditlagen ska i huvudsak ha samma innehåll och tillämpningsområde som Konsumentkreditlagen (2010:1846). Lagen struktureras dock om och delas in i kapitel. Vissa bestämmelser i 2010 års konsumentkreditlag föreslås föras över till den nya lagen oförändrade. I lagen införs även bestämmelser som saknar motsvarighet i 2010 års lag. Föreningen har från sin utgångspunkt inga synpunkter på detta.
Vidare föreslås ändringar i lagen (2016:1024) om verksamhet med bostadskrediter. Lagen byter namn till ”Lagen om verksamhet med bostadskrediter och vissa andra konsumentkrediter”. Lagens tillämpningsområde utvidgas och anpassas till konsumentkreditlagens tillämpningsområde. Verksamhet som omfattas av det utvidgade tillämpningsområdet har i vissa fall bedrivits enligt lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter som utredningen föreslår ska upphävas. Kraven på verksamheten kommer dock i stort att vara densamma eftersom flertalet bestämmelser i lagen om viss verksamhet med konsumentkrediter, såsom exempelvis krav på tillstånd, har sin motsvarighet i den nya lagen om verksamhet med bostadskrediter och vissa andra konsumentkrediter. Föreningen har från sin utgångspunkt inga synpunkter på detta.
Finansdepartementets promemoria
Föreningen finner det relevant att nämna Finansdepartementets promemoria Stärkt konsumentskydd på kreditmarknaden (dnr 2024/01078) som även tas upp i utredningen. Föreningen var i sitt svar ”Remissvar Fondbolagens förening Fi2024_01078 Stärkt skydd på kreditmarknaden” kritisk till förslaget att upphäva lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter för att komma till rätta med så kallade snabblåneföretag, och att det ska det krävas tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse för att få lämna eller förmedla lån till konsumenter. Föreningen framförde där att möjligheten att skärpa kraven på konsumentkreditinstitut bör utredas mer grundligt, då problemen med överskuldsättning torde kunna hanteras mer effektivt inom sektorslagstiftningen.
FONDBOLAGENS FÖRENING
Madeleine Dubois Orvelius
Senior jurist
¹ Europaparlamentet och rådets direktiv (EU) 2023/2225 av den 18 oktober 2023 om konsumentkreditavtal och om upphävande av direktiv 2008/48/EG
Ladda ner dokument: Svar på remiss Ett nytt konsumentkreditdirektiv, SOU 2024:69 (Dnr Ju2024/02164)