Årliga avgifter
Inspektionen föreslår en höjning av den lägsta avgiften för avgiftsgrupp 4 Fondförvaltare till 150 000 kronor. Föreningen noterar att avgiften höjdes så sent som 2022 (från 60 000 kronor till 100 000 kronor). Det är svårt att förstå varför inspektionen behöver höja avgiften med 50 procent efter bara 2 år (då den i sin tur höjdes med 66 procent).
Den lägsta avgiften för AIF-förvaltare som är registrerade enligt 2 kap. 3 § lagen (2013:561) om alternativa investeringsfonder (LAIF) föreslås höjas från 10 000 kronor till 15 000 kronor. Registrerade AIF-förvaltare har inget tillstånd och LAIF är endast tillämplig i begränsad omfattning, vilket gör tillsynen begränsad. Varför inspektionen vill höja denna avgift med 50 procent redovisas inte, varför det är svårt att avgöra om höjningen är motiverad.
Avgifter för prövning av ansökningar och anmälningar
Finansinspektionen föreslår i rapporten att avgiften per avgiftsklass höjs med mellan 7 och 14 procent. Som stöd för höjningen anger inspektionen att den, förutom pris- och löneökningar, har lagt mer resurser på metodutveckling, inklusive systemutveckling.
Utöver denna höjning föreslås en avgift för en ny typ av ansökan - om fondbolag eller AIF-förvaltare avser att utföra kryptotillgångstjänster vill inspektionen ta ut en avgift för underrättelse om detta om 25 500 kr (avgiftsgrupp H).
Föreningen noterar att förutom att höja avgifterna generellt så omdisponerar inspektionen löpande ärendeslag (de flyttas från en kategori till en annan). Så sent som den 5 juni 2024 beslutade regeringen – på inspektionens förslag – att höja avgiften för prövning av 4 olika ärendeslag för AIF-förvaltare, vilket innebar höjningar på mellan 29 och 300 procent.
Kommentar
Föreningen finner det angeläget att inom ramen för denna remiss kommentera den påtagliga kostnadsökning från inspektionen som drabbat avgiftsgrupp 4 (fondförvaltare) på senare år. Av den avgiftsrapport som inspektionen lämnade våren 2024 framgår att Finansinspektionens kostnader för fondbolagen har ökat med 84 procent mellan 2021 och 2023, från 27 755 tkr (2021) till 51 082 tkr (2023). Hur detta kommer sig redovisade inspektionen inte, vilket gör det svårt att avgöra om kostnadsökningen är berättigad. Under åren 2017–2020 låg kostnaderna för myndighetens tillsyn av fondförvaltare relativt konstant på mellan 24 939 tkr och 28 971 tkr.
Föreningen kan konstatera att såväl de årliga avgifterna som inspektionens avgifter för prövning av ansökningar och anmälningar höjts kraftigt och regelbundet de senaste åren. Föreningen ser risker med att detta i längden kommer att negativt påverka mindre fondbolags och AIF-förvaltares möjligheter att driva verksamhet, vilket i sin tur kommer att slå mot konkurrensen och utbudet på marknaden. Det ökade fokuset på kostnadseffektiva produkter – inte minst med anledning av EU-kommissionens förslag till strategi för icke-professionella investerare (Retail Investment Strategy) – leder till att fondbolagen och AIF-förvaltarna har svårt att kompensera för de ständigt ökade avgifterna. Föreningen är orolig för en utveckling mot en ökad konsolidering i branschen som i slutändan leder till en mindre diversifierad sparmarknad.
Finansinspektionen brukar motivera sina höga kostnader med att inspektionen ”tar konsumentskydd på stort allvar”. Fondbolagens förening delar ambitionen om ett högt konsumentskydd på den svenska fondmarknaden. Det är emellertid av stor vikt att tillsynen är kostnadseffektiv och inte utgör ett hinder för etablering och drift av fondverksamhet i Sverige.
Fondbolagens förening har under en lång tid efterfrågat näringspolitik för finanssektorn i allmänhet och fondmarknaden i synnerhet. Föreningen välkomnar därför att regeringen gett Finansinspektionen i uppdrag att myndigheten, vid sidan av viktiga konsumentskyddsåtgärder, även ska verka för konkurrens och regel-förenklingar. Föreningen hoppas att detta förenklingsarbete kommer att bidra till lägre tillstånds- och tillsynskostnader i framtiden.
FONDBOLAGENS FÖRENING
Fredrik Nordström Madeleine Dubois Orvelius
VD Senior jurist
Ladda ner dokument: Remissvar FI avgiftsrapport juni 2024 Fondbolagens förening, dnr 24-18226