Nedan är en kommentar, ta del av hela brevet till Finansinspektionen.
EU-förordningen om Priip-produkter syftar till att öka insynen och öppenheten avseende paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter som erbjuds icke-professionella investerare. De föreslagna reglerna som specificerar vilket innehåll som ska få finnas i det kommande Priip-faktabladet behöver emellertid revideras utifrån småspararnas behov. Aktiespararna och Fondbolagens förening går här ihop för att tillsammans uppmana till att småspararnas intressen tas i beaktande.
Båda organisationerna har alltid välkomnat Priip-faktabladet och sett det som ett kraftfullt verktyg för sparare att göra välinformerade investeringsbeslut genom att underlätta jämförelser mellan olika sparprodukter. För att detta ska bli verklighet måste reglerna som bestämmer innehållet i faktabladen utformas så att spararna får meningsfull, begriplig och jämförbar information.
Tyvärr innehåller de föreslagna reglerna som specificerar innehållet i Priip-faktabladet ett antal brister som får negativa konsekvenser för spararna. Aktiespararna och Fondbolagens förening är övertygade om att dessa brister behöver adresseras om faktabladet ska lyckas ge spararna god information.
Även om Aktiespararna och Fondbolagens förening kan ha olika åsikter, är frågorna som tas upp i brevet så viktiga för småspararna och även för fondbolagen, att de två organisationerna har kommit fram till samma slutsats.
Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening:
“Det är två viktiga frågor som behöver adresseras, dels att tillåta redovisning av historisk avkastning, dels att rätta till den vilseledande redovisningen av kostnader, och då särskilt beräkningsmetodologin för transaktionskostnader. Det gemensamma brevet till Finansinspektionen förklarar varför båda frågorna behöver lösas.”
Joacim Olsson, vd på Aktiespararna:
“En sparprodukts historiska avkastning är viktig information som en sparare behöver när de ska välja sparprodukt, om så bara för att utvärdera om produkten har givit spararen något eller inte. Det är väldigt svårt att förstå varför spararna ska berövas på denna information.”
Fondbolagens förening och Aktiespararna uppmanar nu Finansinspektionen att i sitt arbete på europeisk nivå, genom såväl ESMA, EIOPA och EBA, reflektera över och adressera dessa två frågor i ljuset av att båda är av yttersta vikt för spararna, just de sparare som Priip-regelverket är avsett att skydda.