Fondbolagens förening vill med detta brev informera berörda politiker och myndigheter om konkreta förslag gällande premiepensionssystemet och som vi önskar diskutera. Förslagen är förankrade i föreningens styrelse och vi menar att de skulle kunna bidra till ett fortsatt väl fungerande premiepensionssystem. Det handlar om införandet av en årsavgift per fond som vi bedömer skulle kunna minska utbudet kraftigt samtidigt som styrning skulle ske på marknadsmässiga villkor. Vidare kommer vi fortsätta att via Fondkollens sajt och app ge vägledning som underlättar för spararna att välja och utvärdera fonder. Föreningen önskar också lyfta fram ytterligare fakta för att medverka till en konstruktiv dialog och bifogar nya uppdaterade rapporten ”Mer fakta om premiepensionen”.
Föreningen menar att premiepensionsutredningen ”Vägval för premiepensionen, Ds 2013:35” visar att syftet med premiepensionen hittills uppfyllts – att spararna har fått bättre avkastning, riskspridning och möjlighet till egen påverkan. Dessutom kännetecknas premiepensionssystemet av högsta förekommande rabatter på fondavgifter och mycket kostnadseffektiv administration.
Värdeutvecklingen har t o m 2013 uppgått till i genomsnitt 5,1 procent per år för premiepensionen jämfört med 2,4 procent per år för inkomstpensionen. Självklart innebär ett eget val att utfallen blir olika, men spridningen är hittills mindre än befarat och andelen som fått negativ avkastning mycket liten. Premiepensionen ger framför allt möjligheter för unga generationer. Olika undersökningar visar också att särskilt de unga uppskattar att möjligheten finns att själv få göra ett eget val.
I rapporten nämner vi också en annan grupp som ofta får alldeles för liten uppmärksamhet, låginkomsttagare som berörs av garantipension. För denna grupp gäller så höga marginaleffekter att ökad intjänad pension ger mycket liten utdelning på marginalen. Premiepensionens högre avkastning ger emellertid denna grupp en möjlighet till ett värdefullt tillskott i egna ekonomin eftersom den inte minskar garantipensionen. I rapporten visas att det kan handla om mycket betydelsefulla tillskott i pensionen för en ekonomiskt mycket utsatt grupp.
Föreningen menar att premiepensionssystemets öppna fondtorg är enklare än andra pensionsalternativ såsom olika tjänstepensionslösningar och ger möjlighet för spararna att välja fonder från olika fondbolag. Väl fungerande konkurrens är alltid av värde för konsumenten. Idag finns dock många fonder i systemet med relativt låg efterfrågan från spararna. En årsavgift per fond kan bidra till att fondbolagen överväger vilka fonder som ska finnas med utifrån att de långsiktigt tillgodoser spararnas önskemål och intressen. På så sätt kan ett fritt utbud bibehållas samtidigt som antalet fonder kan väntas minska kraftfullt. Avgifterna skulle t ex kunna täcka en del av myndighetens kostnader för administration.
Fondbolagens förening är också öppen för att diskutera för- och nackdelar med olika typer av tak för fondavgifter men vill framföra önskemål om att hänsyn tas till skillnader mellan olika fondtyper. Föreningen är tveksam till bekräftelseval som skulle innebära att staten överprövar spararnas egna val. Däremot välkomnar vi alltid olika påminnelser och s.k. väckarklockor.
Information och vägledning är också av stor vikt för spararna och föreningen vill erbjuda praktiska hjälpmedel för val och utvärdering av fonder via Fondkollens sajt och app. I dagens informationssamhälle med fritt utbud är det ett missförstånd att ”alla ska kolla allt”. Spararna bör istället göra sitt fondval i två steg. För det första välja fondtyp eller gärna mer än en sådan för att få riskspridning. Därefter väljs en fond inom just den valda kategorin. Det betyder att det aldrig handlar om att välja bland hundratals fonder, men fondtorget erbjuder ett varierat utbud som kan tillgodose olika önskemål. Vi beskriver detta närmare i rapporten.
Med vänliga hälsningar
Pia Nilsson
Vd