Pressmeddelande Publicerad

Förvaltarna om fondåret 2025

Trots ekonomisk och geopolitisk oro utvecklades de flesta av världens börser positivt under 2024. Utvecklingen på Stockholmsbörsen var blandad under året och slutade på drygt 8 procent inklusive utdelningar. Fondspararna köpte rekordmycket fonder, för hela 208 miljarder kronor, och nysparandet gick framför allt till aktiefonder följt av långa och korta räntefonder. Vi frågade tre förvaltare: en ränte- och kreditförvaltare, en globalförvaltare och en Indienförvaltare vilka lärdomar de tar med sig från det senaste året och vad de tror om 2025.

Maria Ljungqvist, förvaltare av Aktie-Ansvars Räntestrategi och Avkastningsfond, Aktie-Ansvar

Vad tar du med dig för lärdomar från 2024?

 

År 2024 blev ett positivt år för de flesta typer av räntefonder och det var rätt svårt att begå misstag inom placeringsslaget. Vi var nog många som tänkte att 2023 blev ”räntornas revansch-år”, men 2024 blev ju också ett bra år! Därtill blev det ett extra bra år för företagsobligationsfonder som via sina innehav hade kreditexponering mot svenska fastighetsbolag. Kreditspreadarna på fastighetsbolagens obligationer har blivit väsentligt tajtare under året och det motsvarar kursuppgångar på deras befintliga obligationer.

 

Med facit i hand hade det lönat sig att ha mer riskexponering i räntefonderna förra året som helhet, men å andra sidan så var det stora rörelser både upp och ner i långa obligationsräntor under året och kreditspreadar hade fram emot hösten hunnit bli rätt komprimerade i förhållande till fundamenta. Det har inte heller saknats källor till geopolitisk oro att förhålla sig till.
 

Hur tycker du att en sparare ska tänka inför fondåret 2025?

Som förvaltare ägnar jag mig inte åt rådgivning så när det gäller denna fråga håller mig till mer generella tankar kring räntefonder som borde vara relevanta även bortom 2025. Jag tycker det är en god idé att sätta sig in i vad man som sparare har för typ av räntefonder och vilken diversifiering man har i sitt totala sparande. Kanske är sparandet mindre diversifierat än du tror. Läs på litet om fondernas placeringsinriktning i förköpsinformationen och i deras hel- och halvårsberättelser. Som sparare i räntefonder är det bra att veta om du har en fond som påverkas av rörelser i långa räntor och/eller av rörelser i kreditspreadar. Hur är det med riskkoncentrationen? Har du fått samma bolag i din företagsobligationsfond som i din aktiefond?

Hur kommer ditt eget sparande att se ut under 2025?

Jag diversifierar mitt sparande. Jag sparar huvudsakligen i fonder och då i fonder med litet olika inriktning. Räntefonder är en självklar del i mitt sparande. Jag är långsiktig i mitt sparande även om det kan hända att jag någon gång sätter in en liten extra slant i en fond som gått ned en enskild dag eller under ett par dagar på grund av en stor marknadsrörelse.

Anna Sigurd, förvaltare av SEB Global aktiefond, SEB Asset Management

Vad tar du med dig för lärdomar från 2024?

Ett volatilt år som präglats av många osäkerhetsmoment i form av politisk osäkerhet med det amerikanska valet och maktskiftet men också politisk instabilitet i flera delar av Europa. Ekonomier i behov av stöd där centralbankerna balanserade mellan stimulativa räntesänkningar för att undvika recession i ekonomierna och kampen mot inflation. Krig på flera håll i världen med stora spridningsrisker och potentiellt förödande effekter på världsekonomin. Trots detta en otroligt stark utveckling på den globala aktiemarknaden, visserligen med stora skillnader mellan regioner. AI-relaterade techbolag som dominerat stort under 2023 fortsatte sin starka utveckling med oförminskad kraft.

Det finns alltid lärdomar att ta med sig speciellt i marknader med extrem utveckling som vi precis som 2023 fortsatt se under 2024.

Att inte underskatta styrkan och uthålligheten i utvecklingen hos bolag som på olika sätt blir tongivande när ny teknologi introduceras och potentiellt förändrar utvecklingen i världen.

Att skillnader i värdering mellan olika regioner på historiskt höga nivåer kan kvarstå under lång tid när ett relativt smalt marknadssegment varit väldigt tongivande i den positiva utvecklingen.

Som aktiv förvaltare av breda globala aktiefonder, när koncentrationen i marknaden är stor och ett fåtal bolag blir väldigt dominerande, blir utmaningen att med en väldiversifierad portfölj försöka utmana den starka marknadsutvecklingen med ett brett spektra av bolag. Här krävs långsiktighet och systematik i urvalsprocessen av bolag att investera i.

Vi påminns om att historiska samband inte alltid blir relevanta indikatorer i den miljön där fokus flyttas, från traditionella fundamentala faktorer och samband, till starka trender där marknadssentimentet under längre perioder trotsar de stora utmaningar som finns för marknadsmiljön globalt och världsekonomin i stort.

Hur tycker du att en sparare ska tänka inför fondåret 2025?

Vi har haft ett par år med fantastiskt stark utveckling på marknaderna, med breda globala index upp mer än 20% per år, och som svensk investerare dessutom en kraftig försvagning av den svenska kronan som givit ytterligare avkastning från utländska investeringar omräknat i SEK.

Att 2025 ska erbjuda samma enormt starka utveckling ska man inte ta för givet varken ur ett globalt aktieperspektiv eller utifrån ett valutaperspektiv. Det finns många oroshärdar som gör den framtida utvecklingen svårbedömd med ny president i USA med ny politisk agenda, krig på flera håll i världen, en global ekonomi med stora regionala skillnader och stor osäkerhet kring hur förutsättningarna för internationell handel kommer att se ut framöver.

Detta behöver inte betyda att vi inte kan se starka aktiemarknader under 2025 utan snarare att vi kan se stora rörelser och att det precis som under 2024 kan vara stora regionala skillnader under långa perioder. Att ha ett brett, väldiversifierat sparande är därför en god idé. Man ska komma ihåg att USA utgör en väldigt stor del av en bred global aktiefond då USA väger tungt i breda globala aktieindex. Om man vill öka riskspridningen i sitt sparande i aktier kan det vara bra att ha ett globalt sparande som bas men att addera exponering mot andra regioner än just USA för att bredda sin exponering.

Det är dessutom svårt att pricka bottnar och toppar i marknaden, speciellt i en volatil och osäker marknadsmiljö. Därför är ett månadssparande i fonder ett utmärkt sätt att löpande addera exponering och på så sätt få del av kursutvecklingen över tid.

Hur kommer ditt eget sparande att se ut under 2025?

En global bas där stora delar ju är exponering mot USA i globala fonder men också ha ytterligare exponering mot Europa via fonder. Att kontinuerligt spara och ha respekt för svårigheten att pricka toppar och bottnar i marknadsutvecklingen. 

Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Indienfond, Carnegie Fonder

Vad tar du med dig för lärdomar från 2024?

Den amerikanska marknaden utvecklades bäst under 2024. Det är också the Federal Reserve System (Fed) som bestämmer priset på pengar. USA ligger först i cykeln medan Europa släpar efter. 2024 visar hur kraftfull effekt ränteförändringar har på börsen. 

Indien:

Den indiska ekonomin är inne i en period med något svagare tillväxt än de två senaste åren. BNP för andra kvartalet växte bara med 5,4%. Regeringens mål var att uppnå en tillväxt på 6,5%. Det finns ett par anledningar till detta. Vårens nationella val innebar att allokeringen av kapital till infrastrukturprojekt försenades. Många privata bolag avvaktade också med beslut innan valet var klart. En försenad monsunsäsong innebar också att byggstart för beslutade projekt försenades under andra kvartalet. Detta förklarar varför bolag som är leverantörer till infrastrukturprojekt såg svagare orderingång.

Det faktum att Bharatiya Janata Party (BJP) förlorade sin majoritet i parlamentet, innebär att premiärministern Narendra Modi tvingas förhandla med två koalitionspartier. Detta försenar processen för nya planerade reformer.

Under hösten visade konsumtionen en svagare trend hos medelklassen i städerna. Svagare inkomstutveckling på landsbygden var känd sedan tidigare. Alla investeringar och konsumtion i Indien är beroende av finansiering. De senaste fem åren har konsumtionslån utan säkerhet varit den främsta tillväxtmotorn för bankerna. Centralbanken agerade under 2024 och införde hårdare regelverk för konsumtionslån, vilket påverkade både bankernas tillväxt och finansbolagen. Detta syns tydligt i försäljningen av bilar och motorcyklar som visar en svagare efterfrågan.

Högre inflation i oktober på 6,2%, drivet av livsmedelspriser och 45% prisökning för grönsaker, drabbade hushållens köpkraft negativt. Högre inflation innebär att centralbanken inte kan sänka räntan i närtid. Lönerna har inte stigit i samma takt som inflationen. Många hushåll har de senaste åren köpt ny bostad och har därför högre skuldsättning än tidigare, vilket begränsar utrymmet för konsumtion.

I november 2024 genomfördes delstatsval i Maharashtra. BJP vann valet och fortsätter styra delstaten. Nu kan man återigen fokusera på att få igång planerade investeringar i infrastruktur. Fonden har fortsatt stor exponering mot industribolag som kommer att gynnas av detta under 2025.

Värderingen för indiska aktier ligger över normal nivå. Företagsvinsterna för Indiens tredje kvartal kommer att vara något svagare än förväntat. Det tar tid innan regeringens investeringar får effekt i ekonomin.

Synen på Fed´s penningpolitik i USA har ändrats till att inga fler räntesänkningar kommer under första halvåret i år. Detta påverkar riskviljan för emerging market och även Indien negativt, vad avser utländska investerares intresse. Sammantaget kommer vi att gå igenom en period av konsolidering för den indiska marknaden, då vinstutvecklingen hinner ikapp värderingen, innan börsen kan stiga återigen. Det långsiktiga investeringscaset för Indien på fem till tio år vad gäller potential för strukturell tillväxt är intakt.

Hur tycker du att en sparare ska tänka inför fondåret 2025?

Var långsiktig. Spara varje månad. Placera inte allt i den marknad som går bäst för tillfället utan ha en diversifierad portfölj. Titta på värderingen. 

Hur kommer ditt eget sparande att se ut under 2025?

Jag har en diversiferad portfölj med Carnegie Strategifond, (räntor och aktier), Carnegie Sverigefond och Carnegie US Small & Micro Cap. En del av mina investeringar är låsta i Indienfonden som jag själv förvaltar. 


Föreningens medlemmar

Aktie-Ansvar, Alfred Berg Kapitalförvaltning, AMF Fonder, Avanza Fonder, Captor Fund Management, Carnegie Fonder, Cicero Fonder, Cliens Kapitalförvaltning, C WorldWide, East Capital Group, Enter Fonder, Excalibur Asset Management, FCG Fonder, Fidelity International,  First Sentier Investors, Franklin Templeton Investments, Handelsbanken Fonder, Holberg Fonder, HSBC Global Asset Management, Indecap, ISEC Services, Infranode, J.P. Morgan Asset Management, Lannebo Kapitalförvaltning, Lysa Fonder, Länsförsäkringar Fondförvaltning, Movestic Fonder, Nordea Fonder, Nordnet Fonder, ODIN Fonder, Ruth Asset Management, SEB Investment Management, Sensor Fonder, Simplicity, Skandia Fonder, Spiltan Fonder, Storebrand Asset Management, Storebrand Fonder, Strand Kapitalförvaltning, Summa Equity, Swedbank Robur, Söderberg & Partners Asset Management, Tellus Fonder, TIN Fonder, Tundra Fonder, Wahlstedt & Partners, Ålandsbanken Fondbolag.

Associerade medlemmar

Advisense, Andulf Advokat, Apriori Advokatbyrå, Bloomberg LP, Citi, efa, EY, Fondo Solutions, FundRock Management Company, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå, Harvest Advokatbyrå, Kessler Topaz Meltzer & Check LLP, Mannheimer Swartling, MFEX, Morningstar Sweden, Northern Trust Service SE, PwC Sverige, Roschier, Saxena White P.A., Vinge, Wesslau Söderqvist Advokatbyrå.