
 

 

 

 

 

 

 

The Swedish Investment Fund Associations’ reply to ESMAs Consultation 
Paper On Guidelines on funds’ names using ESG or sustainability-related 
term 

 
Q1. Do you agree with the need to introduce quantitative thresholds to assess funds’ 
names? 

 

SIFA believes it is important to have a harmonised view on fund names related to ESG terms. This is key 
to investor protection and a level-playing-field for funds. 

One of the challenges when introducing thresholds is that the notion of “sustainable investment” is not 
fully defined and harmonised. Even so, SIFA believes that quantitative thresholds related to the SFDR 
information disclosed is a way to achieve clarity and harmonisation. It is, however, important that in 
time there is more clarity on what constitutes a regulatory “sustainable investment”.  

 

Q2.Do you agree with the proposed threshold of 80% of the minimum proportion of 
investments for the use of any ESG-, or impact-related words in the name of a fund? If 
not, please explain why and provide an alternative proposal. 

 

Yes.  

Some flexibility must, however, be allowed in order for the fund manager to be able to act in the best 
interest of the unit-holder during extraordinary market circumstances. Fund managers should in such 
circumstances be allowed to deviate from the thresholds in order to hold more cash/cash 
equivalents/derivatives. 

When it comes to the wording of paragraphs 16 and 17 of the proposed guidelines, the reference to 
“sustainable investment objective” is difficult to understand. This implies a fund disclosing under Article 
9 SFDR. Since those funds should only invest in sustainable investments it could be misleading to 
include them in the scope of the 80 % and 50 % threshold.  

In general, the scope of the guidelines could be made clearer in order to ensure harmonisation. It could 
be explained that funds disclosing under Article 9 SFDR are allowed to use ESG or sustainability-related 
terms in their names since their investments should be sustainable. It could also be explained that funds 
disclosing under Article 6 SFDR are not allowed to use ESG or sustainability-related terms in their 
names.  

Q3.Do you agree to include an additional threshold of at least 50% of minimum 
proportion of sustainable investments for the use of the word “sustainable” or any other 
sustainability-related term in the name of the fund? If not, please explain why and 
provide an alternative proposal. 
 

SIFA agrees in principle. It is, however, questionable whether a retail investor could differentiate 
between expressions as “sustainable” and for example “ESG” or “green”. One could argue that 
“sustainable” does not necessarily give the impression to be more qualifying than “ESG”. On the other 



 

 

 

 

 

 

 

hand, “sustainable investment” does have a particular meaning in the SFDR and is also subject to 
specific disclosure.  

It is also evident that fund managers make different assessments of what constitutes a sustainable 
investment within the meaning of the SFDR. There is a risk that the threshold could have a 
counterproductive effect, since it creates incentives to make a more extensive assessment of which 
investments are sustainable, in order to reach above the threshold. At this stage, however, SIFA has no 
alternative proposal. 

When it comes to the text of the guideline, we believe it should be made clearer that the 50 % minimum 
proportion is related to the total of fund investments (as opposed to 50 % of the 80 %, that is 40 %).  

 

Q4.Do you think that there are alternative ways to construct the threshold mechanism? 
If yes, please explain your alternative proposal. 
 

- 

 
Q5.Do you think that there are other ways than the proposed thresholds to achieve the 
supervisory aim of ensuring that ESG or sustainability-related names of funds are 
aligned with their investment characteristics and objectives? If yes, please explain your 
alternative proposal. If yes, please explain your alternative proposal. 
 

- 

 

Q6.Do you agree with the need for minimum safeguards for investment funds with an 
ESG- or sustainability-related term in their name? Should such safeguards be based on 
the exclusion criteria such as Commission Delegated Regulation (EU) 2020/1818 Article 
12(1)-(2)? If not, explain why and provide an alternative proposal. 
 

No. 

One advantage with the proposed guidelines is the connection to the disclosure requirements of SFDR, 
which for instance makes supervision less complicated. Applying the exclusions for EU Paris aligned 
benchmarks is, however, not a requirement in the SFDR. It would therefore be inappropriate to add 
such a requirement in guidelines. Should such a requirement be set it should rather be included in the 
SFDR.  

The reference to the Benchmark Delegated Regulation would also make the guidelines overly complex. 
It is not clear how the minimum safeguards relates to minimum safeguards in other regulation, for 
example Article 18 of the Taxonomy compared to recital 22, and Articles 22.c ii, 53 and 61 of the 
Commission Delegated Regulation (EU) 2022/1288.  

In particular the reference to Article 12(2) would be difficult to comply with as it includes activities that 
could harm any of the environmental goals of the Taxonomy without limitations. This would mean that 



 

 

 

 

 

 

 

for funds disclosing under Article 8 SFDR all investments must meet the DNSH requirements, when the 
fund name includes an ESG related word.  

Apart from that, SIFA opposes an inclusion of a “recommendation” in a guideline. This gives the 
impression of another legal status than other guidelines. It would surely lead to different interpretations 
and the goal of harmonisation would not be reached. 

 

Q7.Do you think that, for the purpose of these Guidelines, derivatives should be subject 
to specific provisions for calculating thresholds? 
a) Would you suggest the use of the notional value or the market value for the purpose 
of the calculation of the minimum proportion of investment? 
b) Are there any other measures you would recommend for derivatives for the 
calculation of the minimum proportion of investments? 
 

The issue of calculating the value of derivatives is an interesting question when fulfilling the disclosure 
requirements under SFDR. SIFA, however, does not believe that it is appropriate to solve this issue in 
guidelines on fund names.  

 

Q8.Do you agree that funds designating an index as a reference benchmark should also 
consider the same requirements for funds’ names as any other fund? If not, explain why 
and provide an alternative proposal. 

 

That would seem reasonable and easier for investors to understand. On the other hand, it could seem 
odd if an index fund were not to be allowed to use the name of the relevant index in its fund name. This 
applies especially in light of the fact that it is the index administrator, and not the fund manager, that 
determines the name of the index.  

 

Q9.Would you make a distinction between physical and synthetic replication, for 
example in relation to the collateral held, of an index? 

 

Such guidance should be provided in the context of SFDR, and not in fund naming guidance. 

Since collateral is not part of the fund it would not be reasonable to add requirements from a 
sustainability point of view.  

 

Q10. Do you agree of having specific provisions for “impact” or impact-related names 
in these Guidelines? 
 
Yes. 



 

 

 

 

 

 

 

However, the guidelines need to be clarified. In paragraph 20 there is a reference to the thresholds in 
both paragraphs 16 and 17, that is both the 80 % threshold and the 50 % (sustainable investments) 
threshold. The use of impact-related words is also specifically mentioned in paragraph 16 which would 
imply that only the 80 % threshold applies. Example 5 of Annex IV refers only to the 80 % threshold 
with the following wording: “The word “impact” is expected to be used only for funds investing their 
minimum proportion with the intent to generate positive, measurable social or environmental impact 
alongside a financial return. The fund’s investment policy and objective describe the strategy to attain 
these results. As the minimum proportion of investments in impact generating activities is over the 80% 
threshold, the fund is in compliance with the guidance on funds’ names concerning the use of the word 
“impact”.” Thus, the need for clarification. 

 

Q11. Should there be specific provisions for “transition” or transition-related names in 
these Guidelines? If yes, what should they be? 

 

No.  

SIFA does not believe it would be appropriate to define which investments should be deemed to be 
“transition” investments in guidelines on fund names. If such a definition were to be developed, it should 
be inserted in a legal act in connection with SFDR.  

 

Q12. The proposals in this consultation paper relate to investment funds’ names in light 
of specific sectoral concerns. However, considering the SFDR disclosures apply also to 
other sectors, do you think that these proposals may have implications for other sectors 
and, if so, would you see merit in having similar guidance for other financial products? 

 

There should be an aim to avoid an unlevel-playing-field between financial products and services. The 
proposed guidelines will mean firm restrictions – and probably supervisory focus – on the use of words 
relating to ESG in the marketing of funds. It would be an unfortunate effect from an investor protection 
perspective if other products and services could use such words in marketing without meeting the 
corresponding requirements. Investors could as a consequence be drawn to less sustainable products.  

 

Q13. Do you agree with having a transitional period of 6 months from the date of the 
application of the Guidelines for existing funds? If not, please explain why and provide 
an alternative proposal. 

 

SIFA believes a transitional period is necessary and that such a period should be as short as possible for 
level-playing-field reasons. 

However, the process of changing a funds’ name is quite lengthy. It will take a board decision, changing 
of the fund rules. a decision from the supervisory authorities, communication with unit-holders and 
distributors as well as changing all internal and external documentation and agreements. It would be 



 

 

 

 

 

 

 

difficult to handle such an operation within 6 months. The costs for a time constrained process will also 
be unproportionally high. SIFA would therefore propose a 12 months transitional period. 

Changing of a funds’ name is, at least in Sweden, subject to approval from the supervisory authorities. 
A longer transitional period could make it easier for the authorities to handle the applications. In any 
way, the fund managers could not be responsible for the time it takes for the authorities to approve the 
application. For legal certainty reasons, the transitional period must relate to the date when an 
application is made. That is, the time it takes for the authorities to approve the application should not 
be included in the transitional period.  

 

Q14. Should the naming-related provisions be extended to closed-ended funds which 
have terminated their subscription period before the application date of the Guidelines? 
If not, please explain your answer. 

 

No. 

 

Q15. What is the anticipated impact from the introduction of the proposed Guidelines?  

 

The positive effects would be a level-playing-field and retail investor protection in the fund sector. 
However, in relation to other products and services not subject to equivalent requirements, there is a 
risk of an unlevel-playing-field. This could create confusion for investors and possibly be counter-
productive if investors were drawn to less sustainable financial products. There is also a risk that 
supervisory activities, partly due to the firm requirements on fund marketing, will be focused on the 
fund sector rather than other unregulated products/services.  

 

Q16. What additional costs and benefits would compliance with the proposed Guidelines 
bring to the stakeholder(s) you represent? Please provide quantitative figures, where 
available. 

 

Changing the name of a fund is a quite burdensome process. There is an internal process and the decision 
would ultimately have to be taken by the board. All documentation, internal and external, of the fund 
must be changed. New information documents must be distributed. Contracts, for example with 
distributors, must be changed. In Sweden, the name of the fund is included in the fund rules and 
approved by the Supervisory Authorities. In order to change the name of a fund the management 
company must apply for a new approval of the fund rules, a process that is costly. All unit-holders must 
receive a notice of the change, which adds to the costs. A rough estimate is 20-30 000 euros per fund. 
Furthermore, all marketing of the fund under a previous name becomes of little use.  

A short transitional period of 6 months would add to the costs in an unproportional way (see Q 13). 

In order for the guidelines to be proportionate it is important that they are clear and not overly detailed 
or subject to interpretation due to ambiguity. SIFA believes that the proposed guidelines are clear 



 

 

 

 

 

 

 

enough apart from paragraph 18 (minimum safeguards) which would lead to unproportional costs for 
compliance apart from being inappropriate per se (see Q 6).  


